κυλιομενο μενου

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πρόταση του συναδέλφου Βαφειάδη Αναστάσιου χημικού του Λυκείου Καμπάνη

Πρόταση προς την Ε.Λ.Μ.Ε. Κιλκίς για απεργιακές κινητοποιήσεις

21/2/2013

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το επόμενο μήνα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την αλήστου μνήμης ανακοίνωση στο Καστελόριζο, της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας.
Τρία χρονιά μετά, κάθε ανιδιοτελής πολίτης αναγνωρίζει πως οι στόχοι της εφαρμογής του μνημονίου δεν ήταν η (αναγκαία) εξυγίανση της χώρας αλλά η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και η ανατροπή του κάθε είδους εργασιακών σχέσεων. Οι στόχοι αυτοί βέβαια δε θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς την αρραγή συνεργασία της πλειονότητας των συνδικαλιστών-πυροσβεστών οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα καθησύχαζαν τους εργαζόμενους κατασβήνοντας τη φλόγα της οργής τους.
Μία από τις «μάνικές» τους ήταν οι -ανά δίμηνο περίπου- ακίνδυνες 24ωρες (το πολύ 48ωρες) απεργίες που αποτέλεσμα είχαν να εκτονώνουν ελεγχόμενα την αγανάκτηση των εργαζομένων, να απαξιώνουν τη δυναμική των απεργιών και να δικαιολογούν την ύπαρξη των συνδικαλιστών.
Η επομένη σχολική χρονιά διαγράφεται ζοφερότερη από ποτέ. Ήδη έχουν δρομολογηθεί τα δανεικά βιβλία, οι συγχωνεύσεως των σχολείων, η αύξηση του ωραρίου, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (η οποία θα αποτελέσει και άλλοθι για τις απολύσεις). Μόλις πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε η περεταίρω μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ για την παιδεία το οποίο το 2016 θα φτάσει στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό του 2,15%!
Όπως κανένας πριν τρία χρόνια δε φανταζόταν την κατά 35% μείωση των αποδοχών του, έτσι και τώρα πιθανώς κανένας δεν φαντάζεται να εργάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί 24 ώρες την βδομάδα σε τάξεις των 35 μαθητών και με απολυμένους όσους συναδέλφους «περισσεύουν».
Δεν έχουμε ιώβεια υπομονή. Δεν εμπιστευόμαστε την αποστειρωμένη Ο.Λ.Μ.Ε. Δεν αναμένουμε αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Ως εκ τούτου, προτείνουμε το στήσιμο καλπών στα σχολεία ή στις ΕΛΜΕ και απόφαση από τη βάση για απεργία διαρκείας τις ημέρες των Πανελληνίων εξετάσεων. Στις αιτιάσεις της κοινωνίας απαντάμε πως είναι προτιμότερο οι μαθητές μας να χάσουν ένα μήνα, παρά μια ολόκληρη ζωή και μια ολόκληρη χώρα.

Ο  καρκίνος δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες.


Αναστάσιος Π. Βαφειάδης
Δρ. Χημείας Α.Π.Θ., MEd
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης



Υπεύθυνος του blog: Πολυχρονιάδης Γεώργιος