κυλιομενο μενου

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Προκήρυξη των συνεργαζόμενων εκπαιδευτικών κινήσεων - εργατικής αριστεράς εκπαιδευτικών - ανένταχτων καθηγητών ν. Κιλκίς

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

Όχι δειλοί και μοιραίοι μπροστά στο ματοκύλισμα – Απεργίες & καταλήψεις μέχρι τη νίκη

Με το νέο νόμο για μισθολόγιο-βαθμολόγιο-εργασιακή εφεδρεία, ο στόχος τους είναι σαφής: θάνατος στο κοινωνικό κράτος, εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, «δαρβινικοί» μισθοί τύπου όποιος-αντέχει-ας-επιζήσει.

«Ανταγωνιστικοί» μισθοί και βαθμολόγιο…
Το «ενιαίο πεινολόγιο» φέρνει μισθούς 580 , στους νεοδιόριστους καθηγητές και 1370 € μετά 35 χρόνια υπηρεσίας, ενώ καταργεί μέχρι και το οικογενειακό επίδομα για άτεκνους γονείς! (Παρεμπιπτόντως, πού είναι τώρα η ΠΑΣΚΕ που διέδιδε τα περί αυξήσεων μισθών;). Το νέο βαθμολόγιο αποκλείει εκ των προτέρων συγκεκριμένα ποσοστά συναδέλφων από την προαγωγή (π.χ. το 20% δεν πρέπει να φτάσει ποτέ το βαθμό Γ), ενώ μας καθιστά έρμαιο διορισμένων διευθυντών και προϊσταμένων, αφού μέχρι και το 20% του μισθού μας (πριμ «παραγωγικότητας») θα εξαρτάται από τις «αξιολογήσεις» τους. Έχουμε δηλαδή εδραίωση της κυβερνητικής κομματοκρατίας-τρομοκρατίας, που θα ολοκληρωθεί αργότερα με την κατάργηση και της μονιμότητας.
Η σωρεία των φορολογικών «μεταρρυθμίσεων» που γίνονται σχεδόν κάθε…μήνα (αφορολόγητο στις 5000€, ΦΠΑ, φόρος ακινήτων κλπ) συμπληρώνουν την εικόνα λεηλασίας του εργατικού μισθού –τα λεφτά πηγαίνουν κατευθείαν στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους. Για τους τελευταίους, τα λακεδίστικα κόμματα που ψήφισαν Μνημόνια και μνημονιακά μέτρα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ντόρα), συναγωνίζονται ποιος θα τους προσφέρει περισσότερες φοροαπαλλαγές όταν κυβερνήσει!
Η εφεδρεία ως μία μόνο μορφή απόλυσης
Μέσα στον ορυμαγδό και για λόγους «σαλαμοποίησης», η κυβέρνηση λέει (αξιόπιστη!) ότι αφήνει εκπαιδευτικούς και νοσοκομειακούς έξω από τις «εφεδρειακές» απολύσεις για κάποιους μήνες. Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει διαγραφή των οργανικών των συνταξιούχων! Απολύσεις δε εκπαιδευτικών μπορούν να γίνουν ήδη όταν καταργούνται και φέτος άλλα 1000 σχολεία, μετά τα περσινά 1050, οπότε κι εκλείπουν οργανικές θέσεις. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει κι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου που μεθοδεύεται για τους επόμενους μήνες, όπου 2-3 περισσότερες ώρες θα φέρουν απολύσεις 10.000 καθηγητών. (Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό ωράριο ταυτίζεται με τον μέσο όρο της Ευρώπης, δεν είναι «μικρό») Για κάτι τέτοιο προϊδεάζει το νομοθετικό έκτρωμα Διαμαντοπούλου περί συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων μετά τις 17:30. Αυτά ενώ ήδη ένας στους πέντε εκπαιδευτικούς ΔΕΝ είναι μόνιμος και οι μόλις 600 φετινές προσλήψεις δασκάλων-καθηγητών ήταν οι μισές από τις 1200…ειδικών αστυνομικών φρουρών. Η πολιτική των απολύσεων και της «γαλεροποίησης» όλων των κλάδων δεν αφήνει απ’έξω κανέναν εκπαιδευτικό ή μισθωτό.

Θάνατος στο κοινωνικό κράτος -μόνο αστυνομία και στρατός κρατικά (;)
Πάμπολλα τα παραδείγματα και οι ανακοινωμένες προθέσεις. Ιδιωτικοποίηση του νερού, του ρεύματος, των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ψηφισμένο), της αποκομιδής σκουπιδιών. Κατάργηση του ΟΕΔΒ, του ΟΣΚ. Ιδιωτικοποίηση ως και του ΕΦΕΤ και του ΙΓΜΕ που ελέγχουν την ποιότητα των τροφίμων και του νερού, παραχώρηση καθηκόντων των ίδιων των πολεοδομιών και εφοριών σε ιδιώτες, δωρεάν παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων του Έβρου σε «επενδυτές» κλπ κλπ. Ξεπουλήματα που θα ανεβάσουν τα τιμολόγια χειροτερεύοντας τις υπηρεσίες, κατά το διεθνές παράδειγμα. Φυσικά δεν ξεχνάμε τους βασικούς πυλώνες Υγεία-Παιδεία-Ασφάλιση. Ανά εβδομάδα πλέον πέφτει η επικουρική και γίνονται νέες περικοπές. Οι καταργήσεις νοσοκομείων και σχολείων θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις, τη στιγμή που περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν στα πρώτα και θα εγκαταλείπουν στα μισά τα δεύτερα.
Την ίδια στιγμή διατίθενται παχυλά κονδύλια στις 4000 νέες προσλήψεις της ΕΛ.ΑΣ., ή τα νέα δακρυγόνα (900.000€), ενώ η Ελλάδα έχει ετήσια κ.κ. στρατιωτική δαπάνη (550€) 2,5 φορές την αντίστοιχη παγκόσμια, παραμένοντας πρώτη σε «αμυντικές» δαπάνες στην Ευρώπη. Ως και σε απόλυτα μεγέθη είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων αγοραστών όπλων (2005-2009)! Η Ελλάδα έχει τόσους στρατηγούς όσους οι ΗΠΑ κι απ’τις ψηλότερες αναλογίες αστυνομικών ανά κάτοικο (1:200)! Λες και μας ετοιμάζουν δικτατορία ή πόλεμο… Πάντως ήδη ξυλοκοπούν τις μαθητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, ήδη προσπαθούν να σπάσουν τις 800 μαθητικές καταλήψεις με εισαγγελείς και αστυνομία (π.χ. στη Λαμία). Ήδη σκιαγραφούν το κόλπο ονόματι «κούρεμα του χρέους» εις βάρος δικό μας κι όχι των κεφαλαιοκρατών. Συνάδελφοι-ισσες, υπόσχονται μειώσεις μισθών και μετά το πεινολόγιο με πρότυπο τον ΟΤΕ (30% μειώσεις ως 2014).

«Πού δηλαδή θα σταματήσουν;»
Συνάδελφοι-ισσες, λέγαμε πάντα ότι τα μέτρα δεν υπαγορεύονται από γενική οικονομική αναγκαιότητα, μα απ’την οικονομική ανάγκη του κεφαλαίου διεθνώς για διατήρηση/επέκταση των κερδών του. Τα μέτρα θα πάψουν όταν τα πάψουμε εμείς και μόνο εμείς.
Τι να κάνουμε;
Να θυμηθούμε τους μεγάλους αγώνες που έριξαν κυβερνήσεις. Τις πολυκλαδικές απεργίες που τελικά γκρέμισαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναγκάζοντας την επόμενη να πάρει πολλά μέτρα πίσω. Δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει η προδοτική στάση των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που δεν οργανώνουν ούτε τις δικές τους απεργίες. Σωστά ρωτάμε «αν θυσιάσω το μισθό μου, τι γίνεται μετά». Πρέπει το «μετά» να εξασφαλίσουμε. Να κάνουμε τις απεργίες μας βάση μαζικών και καθημερινών διαδηλώσεων/εξορμήσεων στην υπόλοιπη κοινωνία. Ως αυτοί που βγαίνουν μπροστά και δεν «βολεύονται» με τα άυλα βιβλία και την πέτσινη μόρφωση. Να εφαρμόσουμε στους αγώνες μας δυναμικές μορφές, όπως οι επ’αόριστον καταλήψεις υπουργείων (π.χ. γιατροί Αθήνας), υπηρεσιών, γραφείων εκπαίδευσης. Να αξιοποιήσουμε όλες τις εφεδρείες, όπως τα Ταμεία Αλληλεγγύης για την στήριξη των απεργών που έχουν ανάγκη. Για να μπλοκάρουμε στην πράξη όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό υλοποίησης των αντικοινωνικών αποφάσεων.
Πολλά πρέπει να γίνουν άμεσα κι έχουν προϋποθέσεις. α)Διάρκεια, ώστε πολλοί κλάδοι να προλάβουν να ενωθούν με αυτούς που θα ξεκινήσουν. β)Συσπείρωση, γιατί όλες οι ουσιώδεις απεργιακές δράσεις ή γίνονται με μεγάλη συμμετοχή ή δε γίνονται. Οι Επιτροπές Αγώνα που ήδη ξεφυτρώνουν σε διάφορους χώρους, εντός Εκπαίδευσης (π.χ. ΕΛΜΕ Κοζάνης) ή εκτός (π.χ. Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης), είναι απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεράσουμε την αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Για να ενταχθούν αδιαμεσολάβητα όλοι οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως κομματικών διαφορών. Για να φτάσουμε σε συχνές, μαζικές γενικές συνελεύσεις που θα οργανώνουν τον αγώνα. Η Αριστερά πρέπει να πρωτοστατήσει στη διαδικασία των Επιτροπών προτάσσοντας την ενότητα.

-Ριζικές αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις-δημόσιες κοινωνικές δαπάνες – Φέρτε πίσω τα κλεμμένα των Μνημονίων!
-Μονιμότητα για όλους τους μισθωτούς-Απαγόρευση των απολύσεων-Μαζικές προσλήψεις στο κοινωνικό κράτος
-Τέρμα στη φοροασυλία για τους άρχοντες των τραπεζών, του εφοπλισμού και των βιομηχανιών & την Εκκλησία
-Διαγραφή όλου του δήθεν χρέους προς τους καπιταλιστές –ΔΕΝ χρωστάμε, ΔΕΝ πουλάμε, ΔΕΝ πληρώνουμε


Επιμέλεια του blog: Πολυχρονιάδης Γιώργος