κυλιομενο μενου

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Από την ΕΛΜΕ ν. Κιλκίς για την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών 5-10-2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-5 /10/2011
Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών  καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μια πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.                                                                                                                                                   
Οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σ’ όλο τον κόσμο στοχεύουν σ’ ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, αξιοπρεπείς αμοιβές, επαγγελματική εξέλιξη που να στηρίζεται σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση, συμμετοχή στις αποφάσεις για την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική αλλά και θεσμοθέτηση συλλογικών συμφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων και των εκπαιδευτικών συνδικάτων.
Στη χώρα μας περισσεύουν τα μεγάλα λόγια της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων για δήθεν προτεραιότητα στην παιδεία.
Είναι τραγικό που η νέα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς βιβλία. Τα DVD και οι φωτοτυπίες είναι από κάθε άποψη απαράδεκτες και ανεφάρμοστες.
Οι 700 σχολικές βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν σ’ όλη την Ελλάδα κλείνουν, οι σχολικές δραστηριότητες (περιβαλλοντική εκπ/ση, Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά) συρρικνώνονται και οι δομές του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού καταργούνται.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει έως τέσσερις μισθούς από την εφαρμογή του μνημονίου έως σήμερα.
Ποιος δε θυμάται το σύνθημα του ΥΠΕΠΘ «Πρώτα ο μαθητής» ότι γρήγορα εγκαταλείφτηκε και φθάσαμε στην εποχή του μνημονίου «Τίποτα για τον μαθητή».
Με αυτή την πολιτική «πριονίζουν τις ρίζες» (Σέξπιρ) της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
Καμιά ανοχή στην πολιτική της καθήλωσης της παιδείας, στη λογική της εξοικονόμησης πόρων. Πρέπει ν’ αντιτάξουμε ένα επιθετικό κοινωνικό κίνημα Παιδείας και εκπαιδευτικού διαφωτισμού, ώστε η Εκπαίδευση να  μην καταντήσει μια μίζερη <<δημόσια υπηρεσία>> και εργαλείο  κοινωνικής επιλογής.
Το άρθρο έγραψε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξενέλης Γιώργος