κυλιομενο μενου

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Απεργία διαρκείας από την εργατική αριστερά



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Ο Σεπτέμβρης θα είναι καυτός για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, μα κι όλη την κοινωνία. Οι 2.122 συνάδελφοι των πλέον περιζήτητων από τις τεχνικές ειδικότητες που μπήκαν σε “διαθεσιμότητα” τον Ιούλη, οι 20.000 μαθητές που αφήνονται στην τύχη τους μετά την κατάργηση του 40% των ειδικοτήτων, οι τετραπλές πανελλαδικές εξετάσεις στο Νέο Λύκειο, αλλά και τα κλεισίματα 10 νοσοκομείων, οι απολύσεις 2200 σχολικών φυλάκων, οι νέοι φόροι και οι πλειστηριασμοί των σπιτιών, το εξασφαλίζουν. Πρέπει πια να καούν τα Μνημόνια και η κυβέρνηση που καίνε το λαό!
Ας μη γελιέται κανείς ότι η κατάσταση δε θα χειροτερέψει. Η ύφεση βαθαίνει, κανένα κούρεμα του χρέους δε γίνεται μήπως θιχτούν οι τραπεζίτες δανειστές παρά μόνο νέα δάνεια, νέα Μνημόνια, νέες απολύσεις, νέος ακρωτηριασμός δικαιωμάτων και κοινωνικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, τα σχολεία, ειδικά της ΤΕΕ, που θα καταργηθούν το επόμενο διάστημα, νέα “πλεονάσματα” θα γεννήσουν. Η “αξιολόγηση” των πανελλαδικών του Λυκείου πάλι απολύσεις θα φέρει. Γι' αυτό δεν είναι ρεαλιστικός στόχος κάποια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, παρά μόνο η ριζική ανατροπή των τετελεσμένων και των ερχόμενων πολιτικών της, εν ολίγοις των Μνημονίων. Το Υπουργείο Παιδείας ήδη ανακοίνωσε στις 26/8 άλλες 1500 διαθεσιμότητες!
Η κυβέρνηση έδειξε όμως να φοβάται. Φαίνεται απ' την αλλοπρόσαλλη στάση της με υποσχέσεις ότι δήθεν δεν θα γίνουν απολύσεις στην Εκπαίδευση κι απ' την άλλη, με τις απειλές για επιστράτευση και τις νέες ανακοινώσεις που διαψεύδουν τις υποσχέσεις. Φοβάται ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ότι τα έχει βάλει με όλη σχεδόν την κοινωνία, με όλους τους εργαζόμενους κι ότι η δική μας κινητοποίηση μπορεί να αφυπνίσει μεγάλο κοινωνικό δυναμικό. Με πρώτους τους μαθητές και τη νεολαία. Τους φόβους τους πρέπει να τους επιβεβαιώσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να τους διώξουμε.
Η απόφαση του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας πρέπει να υλοποιηθεί. Δεν είναι θέμα μόνο τυπικής δημοκρατικής λειτουργίας του συνδικάτου, αλλά ουσίας. Όταν ήδη χιλιάδες συνάδελφοι, μόνιμοι κι αναπληρωτές, έχουν απολυθεί, αν δεν απαντήσουμε επί της ουσίας κι όχι για την τιμή των όπλων, η ίδια η έννοια του συνδικαλισμού θα έχει χάσει κάθε αξία. Πρέπει λοιπόν να απαντήσουμε τώρα, αποφασιστικά και μαζικά. Μέσα στο Σεπτέμβρη, μόνο ένας αγώνας με διάρκεια θα καταφέρει και τον πολυπόθητο συντονισμό με άλλους κλάδους (π.χ. ΟΤΑ, Υγεία) και την ανάκτηση του κύρους του εκπαιδευτικού στα μάτια της κοινωνίας και των μαθητών μας, ως αγωνιζόμενου εργαζόμενου και όχι ως υποταγμένου πιονιού του Υπουργείου. Κάθε “πρόταση” για “εναλλακτικές μορφές χωρίς απεργία” ή για νέες 48ωρες “τουφεκιές στον αέρα”, δεν συσπειρώνει κανέναν, προκαλεί απογοήτευση και οργή...
Γι' αυτό πρέπει να υπάρξει απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ και του ΔΣ της ΟΛΜΕ για σαφές σχέδιο υλοποίησης της απεργίας. Προετοιμάζοντάς την τις μέρες πριν από την έναρξή της, από τώρα, με τις Επιτροπές Αγώνα ανά ΕΛΜΕ που προπλάσματά τους ήδη έχουν συσταθεί. Με συνελεύσεις μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, ανά σχολείο και ανά ΕΛΜΕ, όπου να εξηγούμε την αναγκαιότητα της ενεργής συμπαράστασης, της καθημερινής κινητοποίησης μαζί μας. Με συνδιοργάνωση γεγονότων με άλλα σωματεία και κλάδους που πλήττονται. Με χρηματοδότηση ενός απεργιακού ταμείου, αν και έναν τέτοιο αποφασιστικό αγώνα, καμία κυβέρνηση δεν θα τον αντέξει για πολύ. Προϋπόθεση για όλα αυτά, η κατάληξη στην ημερομηνία έναρξης των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών, μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρχει από τώρα συγκεκριμένη προοπτική.
Έτσι θα υπερβούμε αποτελεσματικά τα όποια εμπόδια θα μας φέρει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας: προπαγανδιστικά και κατασταλτικά. Έτσι πρέπει να απαντήσουμε από τώρα ότι το συνδικάτο δεν θα υποχωρήσει σε καμία επιστράτευση ή δικαστική απόφαση για “παράνομη” απεργία.
Μόνο με τέτοιους όρους θα πιστέψουμε και εμείς αλλά και η κοινωνία ότι εννοούμε τον αγώνα.
·         Για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, με Ελεύθερη Πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της, με στόχο το συμφέρον του μαθητή κι όχι του κολλεγιάρχη ή φροντιστηριάρχη.
·         Για να ανατραπεί η κυβέρνηση και τα Μνημόνια που τσακίζουν τις ζωές της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας.

-Καμία απόλυση/διαθεσιμότητα – Όχι στο Νέο Λύκειο των ταξικών φραγμών.
-Αποφασίζουμε απεργία διαρκείας και σύσταση Επιτροπής Αγώνα για την οργάνωσή της.
-Συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις που εκκινούν τη χρονιά της ανατροπής:
     Πέμπτη 29/8 19:00 αγ. Βενιζέλου
      Σάββατο 7/9 (πορεία της ΔΕΘ) 18:00 αγ. Βενιζέλου
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΙΣΤΑΛΗ ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

Υπεύθυνος του blog: Πολυχρονιάδης Γιώργος