κυλιομενο μενου

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μάθημα πρώτο

Πρώτο μάθημα: συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ!
Τα μέτρα και τα μνημόνια δεν έρχονται για να μειώσουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αλλά για να αυξήσουν την ανεργία, να ρίξουν κι άλλο τους μισθούς, να χαρίσουν δημόσια αγαθά κι υπηρεσίες, από την Υγεία ως το νερό και το ρεύμα, στους “υγιείς” Έλληνες επιχειρηματίες.
Η φετινή σχολική χρονιά δεν θα μοιάζει με καμιά από τις προηγούμενες. Δρομολογήθηκαν:
·                      η μείωση χρηματοδότησης των Δήμων. Με τις πρόσφατες περικοπές κατά 30%, οι Δήμοι σταδιακά θα συρρικνώνουν μέχρι κατάργησης βασικές κοινωνικές υπηρεσίες: βρεφονηπιακούς σταθμούς, έξοδα σχολείων κ.λπ.
·                      η νέα μείωση μισθών, με την τελειωτική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τη μείωση του βασικού και τη μετατόπιση της ωρίμανσης κατά 2-3 έτη για τα χαμηλά και 3-4 για τα υψηλά κλιμάκια.
·                      η έλλειψη προσωπικού, με μόλις 225 διορισμούς, οι 40 από αυτούς στην πρωτοβάθμια και οι 185 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
·                      η αύξηση των ωρών διδασκαλίας. Δύο-τρεις επιπλέον ώρες σημαίνουν 10.000 απολύσεις εκπαιδευτικών. Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό ωράριο ταυτίζεται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν είναι «μικρό».
·                      οι απολύσεις 150.000 Δ.Υ. μέχρι το 2015. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στους ΔΥ. Ήδη έχουν σταματήσει οι διορισμοί, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την αντικατάσταση των παλιών “υψηλά” αμειβομένων των 1400 ευρώ, με νέους των 580 ευρώ το μήνα, καταργούνται σχολεία και ειδικότητες. Όλα αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για τις απολύσεις.
·                      η «αξιολόγηση» που θα αποτελέσει το επικοινωνιακό εργαλείο των απολύσεων, των εξατομικευμένων μειώσεων μισθών και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, κατά το αγγλοσαξονικό πρότυπο.
·                      η περαιτέρω συρρίκνωση της περίθαλψής μας μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ με το PSI «κουρεύτηκαν» όχι μόνο τα ομόλογα των ταμείων, αλλά το σύνολο των αποθεματικών τους με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, που οδηγεί σε δραματικές μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ.
Συναδέλφισσες-οι,
Μεμονωμένες ενέργειες όπως αυτή της ΔΟΕ για 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτέμβρη (ΟΛΜΕ: στάση εργασίας), με απόφαση των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, είναι τελείως ανεπαρκείς, χωρίς προετοιμασία και συντονισμό με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Όμως, τα μέτρα θα πάψουν όταν τα πάψουμε εμείς. Το διακύβευμα για τεράστια τμήματα του λαού θα είναι η ίδια η επιβίωση. Κανένας και καμία εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αδιαφορεί αν παιδιά λιποθυμούν από πείνα, τα σχολεία δεν έχουν θέρμανση ή ηλεκτρικό, αν λείπουν τα βιβλία.
Χρειάζονται κινητοποιήσεις - μαζικές, συντονισμένες και με διάρκεια, ώστε να μην είναι «ελεγχόμενες» και να δίνουν χρόνο για την επίτευξη του συντονισμού.

Μια μεγάλη διαδήλωση στη ΔΕΘ θα σπάσει το κλίμα του αστυνομικού φόβου και της φασιστικής τρομοκρατίας που μαζί με τη θερινή αδράνεια επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ξεσαλώνει. Θα αποτελέσει σταθμό για τη συνέχεια. Γιατί πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει συνέχεια σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά. Με εργαλείο τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς κι όσων θέλουν να αντισταθούν στη βαρβαρότητα. Με στόχο ένα διακριτό αγωνιστικό συνδικαλιστικό ρεύμα, που θα κερδίζει την πλειοψηφία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα την ίδια στιγμή που θα εμποδίζει τις μνημονιακές πολιτικές. Το χτίσιμο ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου με συντονισμό ανάμεσα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα αλλά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων είναι ένα βήμα προς το γενικό πανεργατικό ξεσηκωμό, μέσα από γενικές συνελεύσεις, με εκλογή επιτροπών αγώνα, με την ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και των γονιών και των μαθητών.

Ø      ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
Ø      Δε χρωστάμε – Δεν πουλάμε – Δεν πληρώνουμε!
Ø      Βαριά φορολογία στους πλούσιους – Δουλειά για τους ανέργους
Ø      Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες
Ø      ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ, Σάββατο 8/9, 18:00 Άγ. Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη
 Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις.
ΞΕΝΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ν. ΚΙΛΚΙΣ
Υπεύθυνος blog: Πολυχρονιάδης Γιώργος