κυλιομενο μενου

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Απολογισμός ΕΛΜΕ


ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ  ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΚΙΛΚΙΣ                                                   


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018



          Αγαπητοί Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες,

          Οι εκπαιδευτικοί, η  πλειοψηφία των εργαζόμενων, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας,  υφίστανται επί  8 συνεχή χρόνια τις σοβαρές συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών  της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων που έχουν υπογράψει διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

          Η έξοδος από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, το αφήγημα της ανάπτυξης και της ελάφρυνσης του χρέους, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να βελτιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα, με βάση τα όσα έχουν ήδη υπογραφεί, δηλαδή τα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής (μείωση αφορολόγητου, πλεονάσματα στο 3,5%, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πλειστηριασμοί, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ), θα προκαλέσουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις, αγγίζοντας μεταξύ των άλλων φυσικά και το χώρο της εκπαίδευσης. Το μεγάλο κεφάλαιο πλουτίζει περισσότερο και οι εργαζόμενοι γίνονται ολοένα και φτωχότεροι.

          Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές και στην εκπαίδευση όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και οι σημερινές, την υποβάθμισαν και όξυναν παραπέρα τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου με πιο χαρακτηριστικά τη μείωση των δαπανών, τους μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, τη ραγδαία αύξηση της ελαστικής εργασίας, τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών (αύξηση ωραρίου, μηδενικές μεταθέσεις, ελάχιστες αποσπάσεις, συμπλήρωση ωραρίου σε παραπάνω από 2 σχολεία), τη μισθολογική καθήλωση της διετίας 2016-17, τη δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 και εργασίας στα 40 για συνταξιοδότηση, την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, την κατάργηση των υποστηρικτικών δομών, τη συγχώνευση ειδικοτήτων, τις αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων κ.α.) Οι κόκκινες γραμμές τις οποίες βάζει η ΟΛΜΕ παραβιάζονται συνεχώς χωρίς ουσιαστική αντίδραση.

Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του φασισμού στη νεολαία η οποία θεωρούμε πως δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάποιοι επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνιστικότητα των νέων απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αποδυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις πολιτικές που φέρνουν λιτότητα και αύξηση της ανεργίας των νέων. Επιχειρούν να πείσουν τη νεολαία ότι για όλα τα προβλήματα, φταίει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, οι πρόσφυγες, ο μετανάστης, ο «άλλος». Σήμερα ο νέος και μάλιστα αυτός που η Ελληνική πολιτεία  σπούδασε μεταναστεύει και διαπρέπει στο εξωτερικό.
  Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά και δηλώνει απερίφραστα ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους με πρόσχημα εθνικά θέματα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις και σε όσους προσπαθούν να μεταστρέψουν την αγάπη κάθε λαού για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα σε μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους λαούς.
Οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας και την ουσία του εκπαιδευτικού έργου, έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.  Οφείλουμε να  αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας το πραγματικό πρόσωπο του εθνικισμού και του φασισμού, ώστε να γνωρίσουν  τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις θηριωδίες και τις εκτελέσεις, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής,  τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο, τον Χορτιάτη, το Κλειστό (Μουσγαλή), το Αμπελόφυτο (Μουρσαλή) και τη Κυδωνιά (Κοτσαλάρ). Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά, να μην επιτρέψει  την πατριδοκαπηλία και τη εθνικιστική τύφλωση. Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη με τους λαούς.

Αυτά φυσικά μπορούν να γίνουν μόνο με ανοιχτά σχολεία.

Από όλες αυτές τις εξελίξεις, προκύπτει ανάγκη για ενδυνάμωση του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού, του διαφωτισμού, της ανοιχτής κοινωνίας. Να αναδείξουμε τη βασική αποστολή της εκπαίδευσης για την προαγωγή μιας δίκαιης κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης. Κάνουμε σαφές ότι τα σχολεία και οι μαθητές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να υπηρετούν αντιεκπαιδευτικές αντιλήψεις και πρακτικές, που υπονομεύουν την κοινωνική αποστολή τους  και τη  λειτουργία τους.  

Η ΕΛΜΕ οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να στηρίξει άμεσα  πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Το ΔΣ  της ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Να προχωρήσουν σε  εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο λοιπόν για την εκπαίδευση, το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Κιλκίς ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις τη χρονιά που πέρασε που σκοπό είχαν να αντιμετωπίσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί κατ’ εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών.

Διεκδικούμε:
  •  Αύξηση στους βασικούς μισθούς με πρώτο βήμα το ξεπάγωμα του μισθολογίου για τη διετία 2016-17 και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Απόδοση του Μ.Κ της περιόδου 2016-2017
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό, που μειώνει τις συντάξεις μέχρι 40%. Σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας και στο 60ό έτος.
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Να γίνουν μόνιμοι εμπροσθοβαρείς διορισμοί εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο του 2019, τόσο στην Ειδική, όσο και στη Γενική Εκπαίδευση. Να γίνει μία  προκήρυξη για τις 15.000 νέες θέσεις εργασίας, εξειδικευμένη ανά βαθμίδα, κλάδο και ειδικότητα.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, σύμφωνα με τις θέσεις μας και στήριξη ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των μεταναστών στα σχολεία.
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προηγούμενα επίπεδα και επαναφορά της μείωσης των διδακτικών ωρών για τους υπεύθυνους εργαστηρίων
  • Να μη μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί για τη συμπλήρωση ωραρίου σε περισσότερα από δύο σχολεία.
  • Αναβάθμιση του Λυκείου (ΓΕΛ,ΕΠΑΛ) σύμφωνα με τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου.
  • Στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των αναπληρωτών για πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Αντιμετώπιση και επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων των αναπληρωτών και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιφέρειας, όπου οι συνθήκες καθιστούν φοβερά δύσκολη την άσκηση του έργου τους.
  • Ουσιαστική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
  • Διδασκαλία των μαθημάτων με βάση την επιστημονική / πανεπιστημιακή εκπαίδευσή μας. Κατάργηση της τρίτης ανάθεσης μαθημάτων.
  • Σίτιση των μονίμων εκπαιδευτικών στις Στρατιωτικές Λέσχες, μέτρο που προβλέπεται ήδη μόνο για τους αναπληρωτές.
  • Να λυθεί το ζήτημα της αποζημίωσης των εκπαιδευτικών, που υποχρεώνονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για τη συμπλήρωση ωραρίου.
ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΕΛΜΕ Ν. ΚΙΛΚΙΣ
Συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 15-1-2018 για την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την 3η αξιολόγηση.
Πραγματοποιεί Γ.Σ.  της ΕΛΜΕ στις 18-01-2018  στο εργατικό κέντρο Κιλκίς με θέμα συζήτηση επί της εισήγησης της ΟΛΜΕ
Καλεί τους συλλόγους Διδασκόντων στις 11-02-2018  να ορίσουν  συναδέλφους ως συνδέσμους στα σχολεία του Ν. Κιλκίς
Πραγματοποιεί συνάντηση στις 14-02-2018  με τον ΔΔΕ Αθανασόπουλο για ανταλλαγή απόψεων για θέματα της εκπαίδευσης του νομού Κιλκίς.
Καλεί τους αναπληρωτές /τριες  σε σύσκεψη  στις 22-02-2018   για να συζητήσει το πρόβλημα τον μη διορισμών και το εργασιακό καθεστώς των αναπληρωτών.
Καταθέτει πρόταση στην ΟΛΜΕ για την πραγματοποιήσει του 12ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ στο Κιλκίς.
Πραγματοποιεί επίσκεψη στις 16-02-2018 στο ΕΠΑΛ Αξιούπολης για προβλήματα θέρμανσης του ΕΠΑΛ.
Κηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στις 2-03-2018 για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για  μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.
Πραγματοποιεί συνάντηση με τον Δήμαρχο Παιονίας στις 9-03-2018 με θέμα τα προβλήματα των σχολικών κτηρίων του Δήμου Παιονίας.
Πραγματοποιεί Γ.Σ.  της ΕΛΜΕ στις 13-03-2018  στο εργατικό κέντρο Κιλκίς με θέμα συζήτηση επί της εισήγησης της ΟΛΜΕ
Προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης στις 12-03-2018 την ανάγκη για 4ο Γυμνάσιο Κιλκίς, 2ο Γυμνάσιο Πολυκάστρου και κλειστό Γυμναστήριο στο 1ο  Γυμνάσιο Κιλκίς.
Κηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στις 16-03-2018 για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για  μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.
Συνδιοργανώνει με το Δήμο Κιλκίς στις 21-3-2018 την έκθεση γλυπτών και εικόνων του συναδέλφου Κατσιάνη Θανάση.
Κηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στις 30-03-2018 για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για  μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.
Καταγγέλλει την αυθαίρετη σύλληψη συναδέλφων της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στις 29-03-2018 γιατί υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια σε παράνομη απόλυση εγκύου από ιδιωτική εταιρεία.
Πραγματοποιεί Γ.Σ.  της ΕΛΜΕ στις 26-04-2018  στο εργατικό κέντρο Κιλκίς με θέμα συζήτηση επί της εισήγησης της ΟΛΜΕ
Οργανώνει αιμοδοσία στις 2 Μαΐου  2018 για να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος της ΕΛΜΕ Κιλκίς.
Κηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στις 11-05-2018 για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη για  μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση
Συμμετέχει στην επιτροπή Παιδείας του Δήμου Κιλκίς με εκπρόσωπο τακτικό και αναπληρωματικό.
Συμμετέχει στις 18 έως 20 Μαΐου  στο 12ο Εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ ΜΕ 3 αντιπροσώπους.
Πραγματοποιεί  στις 27-5-2018  συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και  συζήτησε τα προβλήματα των Εκπαιδευτικών του Ν. Κιλκίς .
Συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 30-5-2018 και στην συγκέντρωση που     πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς.
Καλεί τους εκπαιδευτικούς στις 8-9-2018 να συμμετέχουν στην κινητοποιήσει της ΔΕΘ.
Ζητεί την απαλλαγή των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολεία του Δήμου Παιονίας από διόδια που πρόκειται να λειτουργήσουν στα όρια του  Δήμου  Ωραιοκάστρου.
Εκφράζει την αντίθεση του προς το ΥΠΠΕΘ στις 7-09-2018 για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων του Κιλκίς.
Πραγματοποιεί στις 5-10-2018  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων του Νομού.
Πραγματοποιεί Γ.Σ.  της ΕΛΜΕ στις 18-10-2018  στο εργατικό κέντρο Κιλκίς με θέμα συζήτηση επί της εισήγησης της ΟΛΜΕ
Οργανώνει αιμοδοσία στις 31 Οκτωβρίου  2018 για να ενισχυθεί η τράπεζα αίματος της ΕΛΜΕ Κιλκίς.
Συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14-11-2018.
Ζητεί στις 21-11-2018   να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία του Ν. Κιλκίς.
Πραγματοποιεί Γ.Σ.  της ΕΛΜΕ στις 29-11-2018  στο εργατικό κέντρο Κιλκίς με θέμα όλα τα επίδικα της περιόδου
Κηρύσσει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στις 30-11-2018 για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Αθήνα  για να στηρίξει τα αιτήματα των συναδέλφων που ήταν σε διαθεσιμότητα από το 2013 – 2015 και δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα.

  ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ,

      Το Δ.Σ. προσπάθησε να φανεί χρήσιμο στους συναδέλφους και να σταθεί στο ύψος    των περιστάσεων. Έκανε ορισμένα, μικρά έστω, βήματα να ορθώσει το δικό του λόγο  και να έχει τη δική του παρέμβαση στα κρίσιμα κεντρικά ή τοπικά προβλήματα του κλάδου.
                   Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην κατά τόπους περιοχές και κατά ομάδες οργάνωση ενημερωτικών συγκεντρώσεων των συναδέλφων, σε προγραμματισμένες επισκέψεις κλιμακίων  του Δ.Σ. στα σχολεία, ώστε να γίνουν εποικοδομητικές συζητήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου.

 

                                                    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ



    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                  ΞΕΝΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ




ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:     ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ:                    ΤΡΟΠΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΡΓ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:   ΣΓΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΜΕΛΗ:                        ΠΑΡΠΟΡΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

                                      ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ