κυλιομενο μενου

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Νέο τρόπο επιλογής διευθυντών προτείνει ο υπουργός - καθοριστικός ο ρόλος του συλλόγου



Πιλοτικά για ένα χρόνο η επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων από τους συλλόγους διδασκόντων
            Ξενέλλης Γεώργιος  Πρόεδρος ΕΛΜΕ ν. ΚΙΛΚΙΣ

Πιλοτικά για ένα χρόνο( σχολική χρονιά 2015-16 ) η επιλογή των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων από τους συλλόγους διδασκόντων, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου  Παιδείας.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, όλα τα σχολεία της χώρας θα λειτουργήσουν -πιλοτικά- με διευθυντές που θα επιλέξουν, κατά πλειοψηφία, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και δε θα δοθεί καμία παράταση. Όπως συμπληρώνει, «ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε σχολείου θα συνεδριάσει και θα επιλέξει, κατά πλειοψηφία, τον εκπαιδευτικό που θεωρεί ότι διαθέτει τις ικανότητες για τη θέση του Διευθυντή» (σ.σ.: η θητεία των διευθυντών των δημόσιων σχολικών μονάδων λήγει φέτος). 
Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να συμμετέχει ενεργά στην επιλογή διευθυντή ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, καθώς διαχέει την ευθύνη της λειτουργίας του σχολείου σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Άλλωστε,  οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιος συνάδελφός τους διαθέτει τα προσόντα και την προσωπικότητα να αναλάβει τα καθήκοντα του διευθυντή.

    Δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να αποκτήσουμε, όπως και οι συνάδελφοί μας των ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, καθεστώς διοικητικής αυτοτέλειας. Να διοικούνται επιτέλους η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από αιρετά-ανακλητά όργανα, «ώστε να εξουδετερωθεί η ευθυνοφοβία των Προϊσταμένων. Ο διευθυντής του σχολείου να εκλέγεται από το σύλλογο διδασκόντων και να είναι εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του», διεκδικούσε ήδη από το 1977 η ενιαία τότε ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού της Εκπαίδευσης.